Campagne over veilig vliegen met drones

Er aantal incidenten met recreatieve drones is de afgelopen jaren sterk gestegen. Een drone kopen is veel goedkoper geworden en daardoor zijn er ook steeds meer mensen die er één aanschaffen. Niet geheel zonder gevaar. De overheid is daarom een campagne begonnen om het aantal ongelukken met recreatieve drones terug te dringen. De campagne gaat onder meer in op de veiligheid en regels van drones. De campagne wordt verspreid op verschillende radiozenders en zal te zien zijn op grote billboards. Verder wordt de campagne ook online gelanceerd, waarbij vooral gefocust wordt op de regels die horen bij het vliegen met drones.

De voorlichting wordt geïntensiveerd naar aanleiding van recente meldingen op Schiphol waarbij piloten drones in de lucht zagen vliegen. Het is ten strengste verboden om met drones te vliegen in nabijheid van een vliegveld. Luchtvaartorganisaties hebben dan ook aan de bel getrokken bij het kabinet. Ze zeggen te vrezen voor fatale ongelukken als er geen strengere regels worden gehanteerd voor de drones die recreatief worden gebruikt. Deze kritiek heeft geholpen, want de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft maatregelen aangekondigd, waaronder dus deze campagne.

De belangrijkste regels die in de campagne worden gecommuniceerd luiden als volgt:

  • Vlieg niet boven mensen, (spoor)wegen en gebouwen
  • Vlieg alleen met daglicht en niet hoger dan 120 meter
  • Kom niet in de buurt bij vliegvelden en andere ‘no fly zones’
  • Koop geen drone die zwaarder is dan 25 kilo
  • Als je iemand filmt of fotografeert met de drone, moet je hem hiervan op de hoogte brengen. Dit heeft te maken met het privacy recht.
  • Wanneer je je niet aan de regels houd kan je een waarschuwing of boete krijgen. Ook kan je drone worden ingenomen.

Denk dus goed na bij de aanschaf en het gebruik van een drone. Wanneer je een yuneec drone kopen weet je in ieder geval dat je goed zit.

http://dronekopen.nl